Recent onderzoek werpt een nieuw licht op het rijbewijsbezit in verschillende Nederlandse gemeenten. Volgens de meest recente gegevens van het CBS heeft 88 procent van de inwoners van Borsele een rijbewijs, wat overeenkomt met het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten. Landelijk gezien bezit 65 procent van de Nederlandse bevolking een rijbewijs, terwijl in gemeenten die overeenkomen met Borsele dit percentage op 84,5 ligt.
In Borsele is het aantal mensen met een rijbewijs het afgelopen jaar gestegen, waarbij het percentage steeg van 87,8 naar 88 procent. Vergeleken met 2019 laat Borsele zelfs een groei van 0,3 procent zien. Landelijk is er ook een stijging te merken, met het aantal mensen met een rijbewijs dat toenam van 11,2 miljoen voor corona naar 11,7 miljoen in 2025.
Opvallend is dat gemeenten als Amsterdam, Maastricht en Den Haag een lager percentage inwoners met een rijbewijs hebben in vergelijking met Borsele. In Tubbergen is daarentegen het rijbewijsbezit het hoogst met 91,3 procent. Deze trend wordt bevestigd in vergelijkbare gemeenten, waar 84,5 procent van de inwoners een rijbewijs heeft.
Een belangrijke factor die het rijbewijsbezit beïnvloedt, is de stedelijkheid van een gemeente. Uit het onderzoek blijkt dat in 'zeer stedelijke' gemeenten gemiddeld 71,2 procent van de inwoners een rijbewijs heeft, terwijl dit in 'niet-stedelijke' gebieden oploopt tot 84,7 procent. Hoewel Borsele als niet-stedelijke gemeente wordt geclassificeerd, heeft het relatief veel inwoners met een rijbewijs, namelijk 3 procent meer dan andere niet-stedelijke gemeenten.
In Nederland zijn er opvallende verschillen in rijbewijsbezit tussen leeftijdscategorieën. Terwijl het aantal jongeren tussen 16 en 20 jaar met een rijbewijs is gedaald, is er een sterke stijging te zien bij mensen van 75 jaar en ouder. De provincie Zeeland laat een interessante ontwikkeling zien, waarbij het aantal jongeren met een rijbewijs daalt, maar het rijbewijsbezit onder 75-plussers fors stijgt.
Het onderzoek, dat gemeenten met een vergelijkbaar profiel als Borsele analyseerde, toont aan dat het rijbewijsbezit een complex geheel is dat beïnvloed wordt door diverse factoren. Met Borsele als een van de gemeenten met een bovengemiddeld rijbewijsbezit in een niet-stedelijke omgeving, werpt dit onderzoek een verhelderend perspectief op mobiliteit en demografische trends in Nederland.