In 2022 zijn er slechts enkele sociale huurwoningen in Borsele toegewezen aan statushouders, volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau ABF. Minder dan tien van de 175 beschikbare sociale huurwoningen werden toegekend aan statushouders, wat een lage verhouding aangeeft.
De huisvesting van statushouders blijft een heet hangijzer in de politiek. Asielminister Faber en collega Keijzer staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft het beleid rondom statushouders. Faber ondersteunt gemeenten financieel voor het huisvesten van statushouders, terwijl Keijzer voorstelt om het geven van voorrang aan statushouders bij de verdeling van sociale huurwoningen te verbieden.
In de praktijk ervaren gemeenten en woningcorporaties uitdagingen bij het huisvesten van statushouders. Velen worstelen met de doelstellingen die het ministerie heeft gesteld en het aantal daadwerkelijk gehuisveste statushouders. In Borsele zijn minder statushouders gehuisvest dan gepland, waardoor de hele keten van huisvesting vastloopt.
Grote aantallen statushouders wachten nog op huisvesting, terwijl er beperkte beschikbaarheid is van sociale huurwoningen. Gemeenten zoals Borsele proberen het hoofd te bieden aan de huisvestingsbehoefte, maar worden geconfronteerd met praktische obstakels en tegenstrijdige regelgeving.