Recente cijfers tonen aan dat het aantal leegstaande woningen in Borsele het afgelopen jaar is afgenomen, met op 1 januari ongeveer 200 leegstaande woningen, tegenover 210 een jaar eerder, zoals gerapporteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De daling van de leegstand heeft directe gevolgen voor de lokale gemeenschap. Opvallend is dat van alle panden in Borsele ongeveer 2 procent leegstond aan het begin van het jaar, wat overeenkomt met 27.860 vierkante meter aan onbenutte woonruimte. Ook dit aantal is in het afgelopen jaar afgenomen, wat positieve vooruitzichten biedt voor potentiële woningzoekenden.
Het CBS rapporteert over 'administratieve leegstand', verwijzend naar huizen zonder bedrijfsactiviteiten, waarvan volgens het WOZ-register geen gebruik wordt gemaakt en waar ook geen bewoners geregistreerd staan. Tegen het einde van het jaar zullen definitieve cijfers worden vastgesteld, inclusief het aantal 'spookwoningen' in Borsele - panden waar officieel geen bewoners zijn geregistreerd maar waar toch tekenen van bewoning te zien zijn.
In vergelijking met soortgelijke gemeenten blijft de totale leegstand in Borsele ongeveer op hetzelfde niveau. Landelijk gezien staat 3 procent van alle panden leeg, en 2 procent van alle woningen. Deze stabiliteit in leegstandsniveaus is al enkele jaren merkbaar en vormt een interessant punt voor verder onderzoek naar de woonmarkt in Nederland.
De gemeente Borsele wordt door de Vereniging Nederlandse Gemeenten vergeleken met vijftien andere gemeenten op basis van gezinssamenstelling en welvaartsniveau, waaronder Reimerswaal, Tholen, en Schouwen-Duiveland.